Пътеписи, изкуството да поддържаш мотоциклет и общи приказки

ПОДАРЯВАМ фотоапарат (update: подарен е вече)

Здравейте приятели,

В живота на всеки, рано или късно, настъпва моментът да се раздели с нещо, което е било вярно и неотлъчно до него, напомняло му е за хубавите и лошите моменти и като цяло е било верен другар по безкрайните пътища на Вселената. Но, нека спрем с клишираната псевдопоетика и пристъпим към съществото на тази публикация. А именно:

ПОДАРЯВАМ ФОТОАПАРАТ

Какво се случва, по дяволите?

От пролетт насам съм с по-нов, по-малък фотоапарат, който е с мен в мотоциклетните ми приключения. Така милия обект на този текст слезе от сцената и зае позицията на магнит за прах. Което е крайно несправедливо.

Добре, а защо не го продадеш?

Камерата е на години, въпреки че е добре пазена и окомплектована. Пазарната цена, на която мога да се надявам няма да ме направи богат, а и може би ще ми причини повече стрес отколкото това, което ми се иска да ѝ се случи.

Ясно, искаш да го подариш…

Да, искам да го подаря. Но, понеже в днешния свят на измамна благотворителност, безплатен обяд не съществува и аз имам няколко условия:

  1. Искам апаратът да отиде при ентусиазиран човек, който наистина има нужда от него и ще го ползва като стъпка нагоре във фотографските си аспирации.
  2. Искам апаратът да попътува още поне малко преди да стане тотално морално остарял.
  3. Искам първото му приключение с новия му стопанин да бъде описано в думи или картинки в този блог 😉
  4. Предаването става преимуществено лично, на място за по бира и приказка.

Заинтересованите могат да ми пишат на страничката във Facebook, или по мейл. Мисля, че следя всичко.

След това автоинтервю, мисля да опиша в картина и думи какво давам в замяна на изпълнението на горните условия

Тяло Olympus E-410, кратко описание

Тяло за начинаещи, още когато се появява. За годините си е бил малък и компактен, с не лошо представяне. Инфо: https://en.wikipedia.org/wiki/Olympus_E-410

Апарата си върви с оригиналната кутия, книжка, DVD със софтуер, карта памет (по-надолу упомената в детайли), зарядно за батерия, USB кабел (ако успея да го открия). Предната капачка също си е на него.

Добро състояние, както ще видите на снимките. Има няколко дефектчета, появили се с възрастта или в следствие на моята употреба (да, предните собственици са го гледали като писано яйце, а не са в багажа на мотор). Това са забележките:

  • Вратичката за USB кабела за връзка с компютър (доста екзотичен Mini USB Type AB) се е откъснала.
  • Вратичката за картата памет е леко пукната (само повърхностно изглежда); самата вратичка работи безотказно. За сметка на сензора за това дали е отворена – при отворена не дава екрана за грешка, който трябва. Поради това и не мога да изпълня комбото за сервизна история и не знам колко кадъра е преживял.
  • Окуляра на визьора липсва. Някъде из Баня Лука е.
  • Вътрешната част на ремъка показва ясно възрастта на апаратчето. Самия ремък е здрав и никога не е бил ремонтиран

Обектив Olympus Zuiko Digital 14-42mm 1:3,5 – 5,6

Единият от китовите обективи предлагани за това тяло. Информация и ревю: https://www.dpreview.com/reviews/olympus-14-42-3p5-5p6-o20

Този обектив се ползваше преимуществено с апарата, затова външния му вид включва и малко впила се прах в по-порестите елементи, като пръстена на вариото например. Вариото се движи гладко. Ръчният фокус също. Липсва преден капак, но си има сенник и поляризационен филтър (китайски, ама филтър). Не съм забелязал прах нейде измежду лещите. Има си задно капаче. Следват снимки.

Обекив Olympus Zuiko Digital 40-150 1:4-5,6

Другият стандартен китов обектив към Е-410. Купуван онлайн от Германия, беше неразличим от нов. Продължава да е така. Инфо: https://www.dpreview.com/products/olympus/lenses/oly_40-150_4-5p6

Този обектив също си има сенник и задна капачка, НО си има и предна. Няма филтър към него, но диаметърът е същия като на горния. Много рядко ползван. Все още като нов. Снимки:

Героят в сянка – CompactFlash card reader + 4GB CompactFlash Card

Това е картата, с която го взех. Събира около 170 снимки в HQ JPEG + RAW. Никога не съм имал проблеми с нечетими файлове. Доста бърза.

Четецът е спасителят в ръжта, поради страшната екзотика на кабела (проверено в Израел).

Нещо в ново, нещо в калъфче, нещо непокътнато

Но това не е всичко! В този подаръчен комплект има и набор лещи, предназначени да спасят липсата на макро дадености. Купувани спонтанно от широкия интернет, никога не са ползвани.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 коментара “ПОДАРЯВАМ фотоапарат (update: подарен е вече)”

%d bloggers like this: